Carol Parc

Niciodată altul !

Regal!

Situare înaltă, demnă de trecutul pelasgic al locurilor !

Regele Carol I, cel care a obținut independența moldovlahilor în ciuda “păcii” de la Berlin, dar a topit plăcile de aur de la Sinaia ca să ridice acolo Peleșul și Pelișorul, a ales un arhitect inteligent, care a priceput geniul locului plănuind “casa lui Suter”.

Din fericire, edificiul masonic impus grădinii alăturate care acuma e parc regal după ce a fost “al Libertății” e prea jos situat ca să se vadă. Ce merită văzut este Arcașul lui Jalea, Uriașul lui Paciurea și un secret al lui Baba.

Înțelegem unde a fost fundat Bucureștiul, care e un oraș păduros clădit peste un loc misterios, cu tunele de taină, șapte coline, mal drept, zidit cu temple ca la Căscioarele, la sud de brazda lui Novac, cel puțin din epipaleolitic.

E perfect situat în codrul Vlăsiei, la origine o pădure de fagi și stejari, întinsă continuu și impenetrabil de la Carpați la Dunăre, cu poieni ascunse, păzite, la care se ajunge prin cărări puțin știute, și în care, alegând pe cea mai mare, Bucur și-a făcut stâni.

Stânile erau legate prin tunele, care treceau uneori pe sub adăpători. Iar în grădina care a crescut ca de la sine în poiana cea mare și-a pus foișor, într-un târziu, nepotul lui Alexandru, văr cu Ștefan, nepot și al lui Mircea care-l iubea, domnul IO Țepeș.

Arhitectura secretă de la Curtea Veche pe malul stâng, de la Miazănoapte, este paleocreștină. Ea precede Vlahernele, deci nu poate fi numită paleobizantină. Aici au tras vlahii din Țarigrad când acesta căzu, câți n-au urcat la Prodromu.

În orașul acesta erau, când m-am născut, în parcul popii Nan de lângă mahalaua Mătăsarilor, trei sute șaizeci și cinci de biserici. Ne puteam hrăni cu Sfintele Taine într-una nouă cu fiecare nouă zi din an.

Păcat că regele n-a făcut o bisericuță ori un paraclis “otelului” său. Era astfel mai tare decât casa lui Oteteleșeanu, ori măcar palatul lui Șuțu.

E singurul lucru care mai lipsește casei sale în care-ntâia oară am fost cu-adevărat iubit și unde nesperat, proaspăt salvat de la moarte de iubita mea, m-am și logodit…

Carol Bar

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s